(1905) Kweker Franz Göschke uit Proskau. Begin 1900 kwamen de eerste suikeraardbeien (ananasaardbeien) van de kwekers. Ons huidige sortiment grote aardbeien is hiervan afkomstig. 'Königin Louise' geldt nog steeds als een lekker zoet ras met een tintje zure "afdronk"… Johannes Büttner (een beroemde Duitse kweker) vond dit ras en 'Sieger' de lekkerste aardbeien van heel Duitsland! Mijn smaakbeleving: diepe pitjes (net als de frambozenaardbei ‘Frau Mieze Schindler’) waardoor een prettig mondgevoel, vrij kleine vruchten, breedrond van vorm. Zeer zacht vruchtvlees met een zoete, iets zure smaak”
De plant werd rond 1905 gekweekt door Franz Göschke in Proskau. De plant was in die tijd zeer populair, zowel in de eigen tuin als in de commerciële teelt, en werd beschouwd als een "buitengewoon hooggewaardeerde, prachtige variëteit". Aanvankelijk kostten drie Queen Luise-variëteiten 60 mark per stuk, en de kweker verkocht ze slechts voor minstens die prijs. Wie hem wilde hebben, moest zo'n hoge prijs betalen. Als hij rijpt, smaakt hij niet alleen naar wilde aardbeien, maar vult hij ook het hele huis met die geur. De planten zelf zijn naar huidige maatstaven niet bijzonder groot, maar ze dragen veel middelgrote, prachtige, felrode vruchten die hun weerga niet kennen. Alle aardbeien verliezen smaak en uiterlijk bij te veel water, maar deze variëteit in het bijzonder. Was ze daarom kort in water en leg tijdens de teelt er stro of iets dergelijks onder in de tuin. Tot nu toe is deze variëteit relatief winterhard gebleken. Hij heeft veel zon en goed bemeste grond nodig om zijn volle smaak te ontwikkelen.
Bron:
www.uromas-erdbeeren.de