Vreekens Zaden
 
Nieuwsflits nr. 61

Eitjes verstoppen? Wij stoppen bollen in de grond!

Pasen is het perfecte moment om even stil te staan, te genieten van het voorjaar én om met je handen in de aarde te duiken. Of je nu eieren gaat verstoppen tussen de bloembollen, aardappels de grond in stopt of je tuin opfleurt met nieuwe planten – dit is hét moment om te zaaien, planten en vieren.


» Klauwen vol met bollen en knollen

Als er één ding is waar wij écht in uitblinken, dan is het wel ons gigantische assortiment. En dat geldt eigenlijk voor alles wat we verkopen. Van zaden tot planten, en natuurlijk de twee categorieën waar ik het nu over wil hebben: bloembollen en aardappels. Want ook daar hebben we héél veel keus. Misschien zelfs een tikkeltje te veel… maar hé, kiezen is ook een feestje, toch?

Wat ik zo leuk vind aan de tijd rond Pasen, is dat er langzaam overal weer kleur begint op te duiken. En eerlijk? Dat is ook wel welkom na die grijze wintermaanden. Bloemen zijn dé perfecte manier om je tuin wat vrolijkheid te geven.

En hé, moederdag komt er ook alweer aan (11 mei, zet 't in je agenda!). Een kleurrijk bloemenpakket is niet alleen een origineel, maar ook een superlief cadeautje.

Wil je jouw tuin niet alleen opfleuren, maar ook aantrekkelijk maken voor vlinders, bijen en hommels? Ga dan voor:

  • Dahlia’s – Kies soorten waarbij je het hart van de bloem goed ziet, zoals enkelbloemige of halskraagdahlia’s. Insecten zijn er dol op!
  • Gladiolen – Deze kleurrijke kanjers zijn echte insectenmagneten.
  • Lelies – Niet alleen prachtig om te zien, maar ze trekken zelfs kolibries aan (ja echt!).

Kortom: neem een kijkje op onze website en wie weet loop je tegen een paar prachtige bloembollen aan die jouw tuin deze zomer laten stralen!

Bekijk en bestel de beschikbare bollen en knollen


» Patat of friet

Als er íéts is waarvoor je me midden in de nacht wakker mag maken, dan zijn het aardappels. Echt waar — maakt niet uit in welke vorm: puree, patat, uit de oven, gepoft of gewoon lekker opgebakken in de pan. Aardappels zijn gewoon… magisch.

En het mooie is: we hebben een uitgebreid assortiment aan pootaardappels op voorraad. Sommige soorten kun je lekker vroeg poten, zodat je al snel van je eigen oogst kunt genieten. En dan zijn er nog de wat specialere rassen — zoals die mooie paars/blauwe aardappels die je bord nét even wat spannender maken.

Kortom: voor de echte aardappelfan (en wie is dat stiekem niet?) valt er bij ons genoeg te ontdekken!

Bekijk de beschikbare pootaardappels

Je hebt echt geen enorme tuin nodig om je eigen aardappels te kweken. Sterker nog: een grote ton, een paar aardappel groeizakken of zelfs gewoon een zak tuinaarde doen al wonderen. Ja, echt — ik heb mensen gezien die hun aardappeloogst gewoon uit een simpele zak potgrond haalden. Hoe handig is dat?

Wil je het zelf ook proberen?


» Asperge klauwen

Aspergeklauwen zijn de stevige wortelstelsels waaruit je in de komende jaren keer op keer kunt oogsten. Ja, het vergt wat geduld — het eerste jaar geen oogst, het tweede jaar een beetje, maar daarna kun je jarenlang genieten van je eigen asperges, rechtstreeks uit de tuin.

Ze houden van een zonnig plekje en een goed doorlatende bodem. Een beetje liefde, wat geduld, en je wordt beloond met verse asperges uit eigen grond.

Je kunt ze nu alvast via de website bestellen, maar let op: ze zijn nog niet in de winkel aanwezig, dus kom nog even niet langs.

Ze komen eind volgende week binnen, dan moeten wij ze nog wel gaan opruimen en vullen, dus vanaf dinsdag 29 april zijn ze beschikbaar in de winkel.

Kortom: nog héél even geduld, maar het komt eraan. En wees er op tijd bij, want op = op!

Bestel de aspergeplanten alvast

We verkopen ook aspergefolie. Hier mee kan je de asperges afdekken waardoor je eigenlijk de asperges kan bleken.

Bekijk en bestel aspergefolie


» In de boeken

Nou ben ik absoluut geen lezer en dan bedoel ik ook echt dat ik misschien de afgelopen 5 jaar 3 boeken heb gelezen. Toch ben ik een paar boeken tegengekomen bij onze leveranciers en vond ik ze zo interessant dat ik ze heb toegevoegd in ons assortiment.


De complete moestuin van A tot Z

Dit boek is de perfecte leidraad die u stap voor stap laat zien hoe u uw eigen moestuin aanlegt. Dankzij de duidelijke afbeeldingen en de alfabetische indeling is dit werk makkelijk te raadplegen. Voor iedere groente en elk kruid is een apart hoofdstukje gereserveerd, waarin alle handelingen van het zaaien tot en met het oogsten worden beschreven. Bemesten, verspenen, planten, begieten… Al deze technieken zijn duidelijk uitgelegd, waardoor ze voor iedereen uitvoerbaar worden. Dit boek zal uw dagelijkse gids zijn bij het kweken van uw favoriete groente en kruiden in uw eigen groentetuin.

Bestel dit boek


Snoeien van A tot Z

Snoeien is van groot belang om uw bomen en struiken krachtiger te doen groeien en meer bloemen en vruchten te krijgen. Ontdek in dit boek wat de beste periode en de juiste manier van snoeien zijn voor hagen, fruitbomen, bessenstruiken, bomen en sierheesters. Dankzij de duidelijke uitleg en concrete tips wordt u snel wegwijs in het snoeien om uw tuin te onderhouden, oude bomen weer nieuw leven in te blazen, de groei van bomen te beperken, zelf te enten en nog veel meer. Kortom, dit boek is een onmisbare gids voor elke tuinliefhebber, of u nu een beginneling bent of al lang groene vingers hebt!

Bestel dit boek


Een groentetuin in potten & bakken

Eenvoudige technieken: het gewicht van je materiaal berekenen, de meest geschikte potten en de juiste potgrond kiezen, zorgen voor isolatie en drainage... Meer dan twintig groenten, kruiden en kleine vruchten die makkelijk te kweken zijn op elk balkon, alleen of in combinatie met andere planten: struikjes met klein fruit, basilicum, wortelen, kool, bieslook, courgette, aardbeien, boontjes, sla, laurier, veldsla, munt... Alles uitgelegd met afbeeldingen: stap-voor-stapfoto's, details van kleine handelingen om goed te zaaien en te planten voor een geslaagde oogst op je terras, balkon of vensterbank.

Bestel dit boek


» Schatten uit de tuin!

Met veel plezier kunnen we melden dat er weer twee bijzondere peperplantjes zijn gearriveerd: Carolina Reaper en Madame Jeanette. En ze zien er fantastisch uit!


Madame Jeanette

Deze gele, zeer hete peper is enorm aromatisch en een absolute favoriet in de Surinaamse keuken. Typisch zijn de blokvormige, gekreukelde vruchten. Voor de kenners: ze lijken op de gele Ajoema, maar zijn groter, dieper gedeukt en nóg smaakvoller. De geur die vrijkomt tijdens het koken is werkelijk onweerstaanbaar.

Bekijk en bestel deze pittige dame


Carolina Reaper

Wie gek is op extremen (en dat vindt iedereen stiekem wel interessant...) willen we kennis laten maken met een kampioen onder de heetste pepers: de Carolina Reaper. Voor de kenners: deze peper geeft een gemiddelde hitte van 1,7 miljoen SHU. Uitschieters naar 2,2 miljoen SHU komen voor.

Bekijk en bestel de heetste peper


» Tamarinde

In de tropen is het een statige laanboom, maar bij ons houdt hij zich prima als sterke kuipplant: de Tamarinde. Oorspronkelijk komt deze bijzondere boom uit Oost-Afrika, maar al in de prehistorie vond hij zijn weg naar India. Inmiddels is hij bijna overal in de tropen te vinden – en nu dus ook gewoon bij jou thuis, op het terras of balkon.

De tamarinde doet het goed op vrijwel alle gronden, zolang ze maar niet zuur zijn. Eenmaal aangeslagen, verdraagt hij moeiteloos felle zon en droogte – maar let op: geen vorst, dus bij ons hoort hij echt in een pot. De boom groeit langzaam, maar het wachten wordt beloond: na zo'n 4 tot 6 jaar verschijnen de eerste vruchten. Die zien eruit als dofbruine peulvruchten van 7 tot 20 cm lang, een beetje als kleine muisjes. Binnenin zitten harde, ovale zaden, omhuld met heerlijk donkerbruin vruchtvlees – zoetzuur, aromatisch, en boordevol smaak.

Tamarindepulp wordt wereldwijd gebruikt in drankjes (zoals siroop of frisdrank), sauzen (zoals Worcestersaus) en is onmisbaar in de Aziatische keuken. Ook schors, bladeren en vruchten worden vaak medicinaal toegepast. In veel culturen heeft de tamarindeboom zelfs een mystieke of heilige betekenis.

Kortom: een prachtige, smaakvolle en bijzondere plant met een wereldse geschiedenis – én eentje waar je jarenlang plezier van kunt hebben.

Bekijk en bestel de Tamarinde


» Ulluco

Na zes jaar zoeken is het ons eindelijk weer gelukt: we hebben weer gezonde, sterke Ulluco-knollen in ons assortiment. En niet zomaar eentje, maar twee bijzondere soorten:

  • ‘Ravelo Lisa’ – Groen van kleur, bolrond tot langwerpig, tamelijk vroeg oogstbaar en geeft een goede opbrengst.
  • ‘Beet Red’ – Mooi rozerood, met een ronde tot langwerpige vorm.

In Zuid-Amerika is Ulluco na de aardappel het belangrijkste knolgewas. En dat is niet voor niets: de knollen behouden hun knapperige textuur na kort koken – vergelijkbaar met de yamboon. Bakken of frituren is minder geschikt vanwege het hoge vochtgehalte, maar het blad kun je wél eten als spinazie.

De planten kruipen of klimmen met rankjes, zijn niet winterhard en worden pas laat in het seizoen geoogst. Met wat bescherming (bijvoorbeeld vliesdoek) kun je ook bij een frisse herfst alsnog een mooie oogst binnenhalen.

Bekijk en bestel deze unieke knollen


Uitzwaaien

   

Zoals ik eerder zei: ik had een weekje vakantie genomen om mijn batterijtje op te laden. Nou… dat is gedeeltelijk gelukt – ik werd helaas ziek en ben nog steeds mijn longen eruit aan het hoesten.

Toch heb ik wel wat leuks kunnen doen! Eerste stop: Rotterdam – lekker rondgelopen en geshopt. Daarna een dagje naar de Hortus Botanicus in Leiden. Nog nét iets te vroeg voor volle bloei, maar wel heerlijk om daar rond te struinen. En afsluiten? Dat deed ik natuurlijk weer in Rotterdam, met een gezellig terrasje samen met mijn allerbeste vriend.

 
     

Ik heb een enorme passie voor koken en bakken. Helaas komt dat er tijdens werkweken niet zo vaak van – gelukkig kookt mijn lieftallige moeder dan meestal voor mij.

Maar tijdens mijn vakantie heb ik dat helemaal ingehaald. Ik heb uitgebreid gekookt voor het gezin en echt verrukkelijke dingen gemaakt. Ook kreeg ik van mijn zus een zuurdesem starter cadeau, en daarmee heb ik een paar heerlijke broden gebakken.

Mocht mijn carrière bij Vreeken ooit spaak lopen, dan weet je waar je me kunt vinden: in mijn eigen lunchroom. Jullie zijn allemaal van harte welkom.

Mila, 18 april 2025

 

 
facebook